İNSAN DÜŞÜNEN VARLIKTIR.
29 Mart 2015 Pazar
Her insan bir kere vurulur sırtından
Her insan bir kere vurulur sırtından bu hayatta.
Çünkü her kardeş, her dost, her sevgili bir parça vicdansızdır…
Tuncel Kurtiz
Çünkü her kardeş, her dost, her sevgili bir parça vicdansızdır…
Tuncel Kurtiz
28 Mart 2015 Cumartesi
İNSAN EN ÇOK VE EN İYİ KENDİNİ KANDIRIYOR
Herkesten önce Tanrı kendini kandırmıştı. Adem’e “O ağacın meyvesini yemeyin” dediğinde ne olacağını biliyordu. Ama yine de söyledi. Akıbetini bildiği halde Adem ve Havva’ya inandı ya da inanır gibi yaptı. İlk o kendini kandırdı sonra bu “eksik yaratılmışların” eksikliğinin bedelini yine onlara ödetti. Kendini kandırmışlığının yarattığı büyük hayal kırıklığıyla doğdu suç ve ceza. Suç da ceza da Tanrı’nın kendini kandırmışlığının ilk ürünüydü.
İnsan Tanrı’dan ilk kendini kandırmayı öğrendi. İnsan da her konuda kandırdı kendini. O hep haklıydı. Her şeyi en iyi o bilirdi. Her davranışı makuldü. Her sözünün arkasında bir anlam vardı. Öfkesi de aşkı da sevgisi de hep haklıydı. Öfkesi başkasının öfkesinden daha haklı, aşkı başkasının aşkından daha derin, sevgisi başkasının sevgisinden daha güzeldi. Hep iyi niyetliydi, hep özverili ve fedakardı. Her davranışı takdire şayandı. Oysa bu kadar “iyi” insana karşın dünyanın durumu da ortadaydı. Bu, insanın Tanrı’dan ilk öğrendiğiydi. İnsan ondan öğrendikleriyle kendini kandırmaya ve kendi küçük suç ve cezalarını “yaratmaya” başlamıştı. İnsan kendini kandırmanın en uç noktası olarak yarattı devleti. Devlet onun kendini kandırmışlığının en somut sonucuydu. Bu dünya berbattı ve bu dünyanın zebanisi devlet denen ucubeydi.
Evet, bu dünya berbattı. Mauthausen Toplama Kampı’ndaki bir duvara belki tırnakla, belki kanla yazılmıştı o yazı. Hatırlıyor musunuz? O kampta bir Yahudi esirin o duvara ne yazdığını hatırlıyor musunuz? O büyük karşı duruşu okudunuz mu? İnsanın bir kutsal kitabı olacaksa, belki de o sözle başlamalıdır diyorum ben. Ne diyordu o yazı:“Eğer bir Tanrı varsa onun benden özür dilemesi gerekecek.” Esirgemenin ve bağışlamanın insan eliyle yok edildiği bu dünyanın hala aynı yönde dönüyor olmasındandı bütün bu zulüm saltanatı. Oysa o Yahudi tam da bu sözü söyleyerek orada zamanı ve mekanı sabit kılmış, bu dünyanın dönüşünü o yazıyı okuyanlar için erteleyivermişti. İnsan kendini kandırmadığı zamanlarda dünyayı böylesine durdurabiliyordu işte. İnsan söylemek istediğini tam da apaçık söylediğinde zulmü susturabiliyordu böyle.
Her söylenenin, her karşı çıkışın, kendini kandırmadan bütün hissettiklerini ifade etmenin gücüydü dünyayı durduracak olan. Yoksa dünya kendini kandırmışların, -mış gibi yapmışların mekanı olmaktan öteye gitmeyecekti. Bildiklerimizi onun yüzüne haykırmadıkça aynı bezirgan saltanatı sürüp gidecekti. Dünya hep aynı yönde dönmeye devam edecekti. O nedenle yazıldı o yazı o duvara.
Herkesten önce Tanrı kandırmıştı kendini. Hani melekler ona dememiş miydi: “Sen orada bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi var edeceksin (Bakara, 30)” diye. Öyle de oldu.
Bizler bu dünyaya ilişkin başka şeyler de bildik. Başımızdaki devletlerin yasakladıkları her şeyi kendilerinin yaptığını örneğin. O devletlerin gözlerini kırpmadan insan öldürdüklerini ve bunların cinayet sayılmadığını, genelevlerinde, sokaklarda kadın bedenlerini tutsak ettiklerini ve sattıklarını ama bunun pezevenklik sayılmadığını, vergilerle insanların tepesine bindiklerini ama bunun hırsızlık sayılmadığını. Biz bütün bunları biliyorduk ama yine de yaşayabilmek adına kendimizi kandırıyorduk.
Biz kendini kandırmayı önce Tanrı’dan öğrendik.
Yine de kendimizi kandırmalarımız bitmedi hiçbir zaman. Kendimizi kandırdıkça başkalarını da kandırmayı öğrendik. Örneğin, söylemek değil söylememekti bütün maharetimiz. Söylemek yerine susmamız istenildi hep. Hep söyler gibi yaptık ama sadece söylendik. Söylediklerimiz söylemediklerimizden hep daha azdı. Kendimizi söylediklerimizle değil söylemediklerimizle kandırdık. Kırılmasın diye söylemedik, kızmasın diye söylemedik, kötü bir şey yapmasın diye söylemedik, sonucuna katlanamayacağımız için söylemedik. Söylemediklerimiz daha çok hayatta. Söylediklerimizle değil söylemediklerimizle ördük karakterimizi. Hayatımızı söylemediklerimiz şekillendirdi. Haykırmak istediğimiz her an önümüze koyduğumuz o en gerçekçi nedenlerle var olabildik. Kendimizi engelledik. Oysa bazen tırnağımızla, bazen kanımızla yazmak gerekiyordu düşündüklerimizi duvarlara. Yazmazsak daha da çıldıracaktık, az daha köle olacaktık. Ve kendimizi her engellediğimizde sadece kendimizi kanatacaktık biraz daha.
Çünkü insan en çok ve en iyi kendini kanatıyor bu dünyada.
Ali Murat İrat
hayat dersi..
Çok şey sandığın insanların aslın da "hiç bir şey" olmadığını anladığında hayat sana dersini vermiş olur..
ozan'ca
27 Mart 2015 Cuma
Alengirli ŞİİR
Ben seni severim sevmesine de toplum buna hazır değil
Nükleer denemeler kyoto sözleşmesi küresel ısınma falan.
Belki sen çok küçüksün belki benim ruhum ölü
Biraz Nietzsche biraz Kant kafan karışmış belki
Parlıamanet'i de bozdular tutunacak dalımız mı kaldı?
Pavyonda tanıdığım bilge bir pezevenk vardı!
Kötü kitaplar okumak kötü yaşamak gibidir derdi.
İyi kitaplar okudum bir boka yaramadı..
Ben seni severim aslında da düzenim bozulur diye korkuyorum
Durduk yere başımıza saçma sapan bir aşk çıkar
Sinemaya gitmeye ele ele tutuşmaya falan kalkarız
İşin yoksa çiçek al,saç tara, parfüm sık.
Küsmesi,barışması,ayılması,bayılması
Hatta eninde sonunda kaçınılmaz ayrılması
Meyhanede tanıdığım gerzek bir filozof vardı!
Güzel kadınlar insanın ömrünü uzatır derdi.
Bir sürü güzel kadın girdi hayatıma
Hepsi ağzıma sıçtı..
Ben seni severim belki de rabbim buna hazır değil.
Her şeyin güzelini sever o ideal birliktelikler ister
Seninle benim yan yana oturacağımız çekyata
Ne ilahi adalet sığar ne de diyalektik..
İçime çöreklenmiş sığ bir sığır var benim.
Ben seni severim sevmesine de
İş çıkarmasana şimdi ne gerek var güzelim..
Ali Lidar
26 Mart 2015 Perşembe
Puşt zulasında taşır ihanetlerini..
Cehennem acı çektiğimiz yer değidir,
Cehennem acı çektiğimiz yer değildir;
Acı çektiğimizi kimsenin duymadığı yerdir..
__Hallac-ı Mansur_Ö;26 Mart 922__
23 Mart 2015 Pazartesi
"Uyanmak istemiyorsan, berbat bir hayatın vardır.
"Uyanmak istemiyorsan, berbat bir hayatın vardır.
İşin ilginç yanı; uyuyamıyorsan da berbat bir
hayatın vardır."
Mariadebonne
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)